Abrupt vertek

Allereerst willen we iedereen heel erg bedanken voor alle begripvolle reacties die we afgelopen week hebben ontvangen. Heel mooi om te zien dat zoveel mensen ons steunen en een warm hart toedragen.

Ongelooflijk dat ik enkele weken terug in Senegal voor de tandheelkundig kliniek zat met een kladblok en onderstaande schreef;

Woensdag 4 maart

Ik zit tegenover de tand kliniek. Vanuit het naastgelegen gebouw hoor ik kinderstemmetjes die herhalen wat de juf zingt. Het is zo’n 28 graden in de ochtendzon. Naast me staan banken met wachtende patiënten. Mensen met tandpijn en opgezwollen kaken, toe aan een behandeling.

Wie heeft het nooit ervaren? Tandpijn! Knagend, dof of scherp. Het houdt je uit je slaap, belemmert je. In alle vormen is het een pijnlijke gewaarwording. Wie gaat er dan niet naar de tandarts?

In 2016 telde Senegal 121 tandartsen wat zoveel is als 0,079 per 10.000 inwoners. Ter vergelijking, in Nederland waren er 8.705 tandartsen geregistreerd, ongeveer 5,04 per 10.000 inwoners.

Er zijn meer tandartsen bijgekomen maar het geeft een indruk van de mogelijkheden die er zijn tot groei . Dit is waar we voor gaan, tijdige, betaalbare, veilige en beschikbare zorg.

Juist nu stapt er een vrouw naar buiten. Voorzichtig glimlachend. De vogels kwetteren. Ik ervaar vreugde over het feit dat ik hier ben en dit in me op kan nemen. De aanblik van mensen die verlost van hun euvel, tand of pijn, de deur weer uitkomen. Zeker 5400 patiënten gingen u al voor mevrouw. Zometeen ben ik aan de beurt, twee kiezen afgebroken.

Wie dacht dat alles zo snel zou veranderen? We hebben met pijn in het hart moeten constateren dat het werk geen doorgang kan vinden volgens de vereiste normen en tegelijkertijd mogelijke verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is voor Mercy Ships niet mogelijk om de programma’s in Senegal te continueren. Wij zijn daarom tijdelijk naar Nederland gekomen.

Buiten spelen in Zeeland

Inmiddels snuiven we Zeeuwse lucht op. Genieten we van koude vingers en roodborstjes in een tuin die groen is. We verblijven als gezin in zelfgekozen quarantaine en continueren het werk op kleine schaal vanuit Nederland tot we weer kunnen terugkeren naar het schip.

We zijn erg dankbaar voor de vele patiënten die we in Senegal mochten helpen. Juist in deze tijd willen we terugkijken naar al die mensen die een ingreep of medische training ontvingen. In de hoop en het vertrouwen dat we in de toekomst, samen met jullie, nog vele mensen mogen helpen!

..het Licht en Leven volgend.


Also published on Medium.