Jamm rekk

Zo groeten we elkaar in Senegal “Na nga def?” Hoe gaat het? we antwoorden met “Jamm rekk” vrede alleen. Vrede is een van de meest hoogstaande waarden in dit land.

We blijven prachtige mensen ontmoeten, horen naast verhalen van wanhoop heel inspirerende verhalen en zien dagelijks de gevolgen van zowel gebrek als overvloed. In beide schuilt kracht en schoonheid, alsook leed en verdriet.

We genieten van de verstilling op het platteland en de reuring van de grote stad Dakar. We vinden onze weg weer op school, in het ziekenhuis en in de leefgemeenschap aan boord en krijgen unieke mogelijkheden. Zo werkte ik met de diëtiste om de voedingspatronen van patiënten in het ziekenhuis beter in beeld te brengen en bezocht drie ziekenhuizen in Dakar.

Leven of dood

Ik leerde de oprichtster van Sterile Processing Education Charitable Trust (SPECT) kennen en raakte diep onder de indruk van haar en hetgeen ze doet. Een buitengewoon gepassioneerde vrouw die haar kennis en kunde deelt, trainingen verzorgt en samenwerkt met spelers die invloed hebben.

Christina Fast, oprichters en trainer van Sterile Processing Education Charitable Trust (SPECT)

In veel delen van de wereld is het niet vanzelfsprekend dat je kunt rekenen op steriele instrumenten en een schone operatietafel. Jaarlijks vallen er duizenden vermijdbare sterfgevallen als gevolg van postoperatieve infecties. Ervoor zorgen dat chirurgische instrumenten goed worden gereinigd en gesteriliseerd, ook als er weinig middelen beschikbaar zijn, is van fundamenteel belang om deze aantallen te verminderen. Ze liet me twee dagen met haar meegaan tijdens trainingsdagen en ziekenhuisbezoeken en deze dagen waren inspirerend en zo hoopgevend! De juiste kennis maakt het verschil tussen leven of dood.

Dit is een van de mooie dingen aan het leven wat we leiden. Het ontmoeten van zoveel inspirerende rolmodellen. Aan boord is het je makkelijk voor te stellen dat je deel uit maakt van iets wat veel groter is dan jezelf.

Oranje boven

Mercy Ships richt zich op het aantrekken van patiënten uit de afgelegen gebieden van Senegal, waar de chirurgische nood nog extreem groot is.

Rond kerst, zijn we als gezin afgereisd naar het zuiden van het land. We kregen bezoek uit Nederland en wilden zelf meer van het land zien. Op de terugreis deelden we de zitplaatsen in de bus met een groep ortho-patiënten die naar het schip reisden. Jonge kinderen met gebogen benen, die een zware operatie en een lang revalidatieproces te wachten stond. We hadden een leuke klik met een jongetje. Niet veel later brak onze jongste haar been en daar zaten we samen, gipsbenen op de bank. Oranje is de kleur die over was.


Also published on Medium.