Senegal

Voorbereiding

Gertjan maakt deel uit van het team wat alle locaties bezocht waar patiënten zich kunnen aanmelden voor vooronderzoek. Senegal is vijf keer zo groot als Nederland dus dat waren heel wat uren in de auto.

Zijn taak is wegcondities en lokale verkeersregels in kaart brengen, proeven van normen waarden, kijken wat er politiek en sociaal speelt in dorpen, verbinden en netwerken met politie en justitie, het patiënten selectieprogramma uitleggen aan alle betrokkenen en zorgen dat de locale media geïnformeerd is. De anderen uit het team brengen de plaatselijke medische situaties en behoeften in kaart.

Screeningslocaties in Senegal

De nood in dit land is hoog, op elke 16.000 inwoners is er slechts één arts. Mercy Ships heeft 1200–1700 levensveranderende operaties gepland en wil meer dan 4000 mensen behandelen in een tandheelkundige kliniek aan wal.

Mercy Ships werkt samen met lokale medische professionals om door middel van medische trainingen een duurzame impact te realiseren op de gezondheidszorg van Senegal. Dit is het tweede bezoek van Mercy Ships aan Senegal, op uitnodiging van de Senegalese regering.

Een ontmoeting tijdens de aankomstceremonie

Een waar feest!

Voordat er patiënten aan boord komen, is er open ziekenhuis voor de bemanningsleden. We mogen alles zien en proberen. Verband verwisselen, vitale functies meten, injecties gegeven in sinaasappels, gips aanleggen, en een gesimuleerde staaroperatie uitvoeren. Iets met een pincet, microscoop, appel en een M&M die de lens voorstelt. Hoe creatief! Ons derde jaar aan boord, dit is een top-avond.

De ‘zuster’ die de verpleegster voorziet van verband, op de achtergrond de ‘dokter’ onder toeziend oog van de arts.
Op het bovendek. Voorlopig is de haven in Dakar onze thuishaven.

Also published on Medium.