Wat ons bezighoudt

Wonend in een heel gewoon huis, in een gewoon dorp terwijl de kinderen naar een christelijke basisschool gaan, scroll ik langs de foto’s die we precies een jaar geleden maakten.

Gertjan reisde door Senegal en de patiënt selecties waren in volle gang. Ik besluit er een paar te plaatsen om een beeld te geven hoe de wereld er om ons heen eruitzag en om een indruk te geven wat ons bezighield.

Vissersboten in de kustplaatsen in Senegal
Veelkleurigheid in het straatbeeld
Patiënt selecties in het binnenland; Gertjans collega met wachtende patiënten die gezien gaan worden door een deskundige.
Nog even samen werken voor schooltijd (Een jaar geleden)

Heb jij het je al een keer afgevraagd: ‘Hoe brengen ze de tijd in Nederland door?’ Hier komt het. Wij zetten ons zoveel mogelijk in voor Mercy Ships! Gertjan vijf en Irma zo’n vier dagen in de week. Thuis vanachter de computer en toen het nog kon regelmatig op kantoor in Rotterdam.

Terug naar het schip

Gertjan kan over een week terug aan boord! ‘Om wat spulletjes te halen toch?’ vraagt de jongste die probeert uit te leggen aan een vriendje wat papa gaat doen ‘balletschoentjes, speelgoed en gewoon dingen voor jullie toch?’ Nou.. niet helemaal.

Aan boord van het schip leven nu zo’n 100 mensen die fulltime werken plus een aantal gezinnen. Er wordt o.a. onderhoud verricht wat door de geldende beperkingen langzamer vordert dan gewoonlijk. Iets meer dan een derde van het onderhoudswerk is gedaan.

Gertjans collega gaat met zijn gezin terug naar zijn thuisland. Hij heeft een vol jaar aan boord gewoond en gewerkt, waarvan bijna een half jaar in quarantaine. Bijzonder toch?! En Gertjan gaat hem vervangen.

De Africa Mercy in Tenerife (2020)

Terug in het beveiligingsteam

Eerst twee weken in quarantaine en wat werken vanuit de hut en daarna verder met een mondkapje op. Gertjan heeft veel zin om zijn collega’s weer te zien en te ervaren hoe het is aan boord met alle nieuwe corona maatregelen.

Wist je dat mensen vanuit veel landen niet zomaar uit konden reizen naar hun thuisland? Zo was dat ook voor de Nepalese beveiligers. Sommigen van hen zijn veel langer boord geweest dan gepland en dat terwijl hun dienst er eigenlijk opzat.

Gertjans collega’s te eten nadat we samen een echte Nepalese maaltijd klaargemaakt hadden (een jaar geleden)

Veel licenties moeten vernieuwd worden om te kunnen voldoen aan de maritieme eisen waardoor we straks weer mogen varen en veilig kunnen werken. Gertjan ondersteund het team die de testen uitvoert. Nadat de veiligheidscontroles zijn gedaan, zal hij weer zijn gewoonlijke werkzaamheden oppakken. Het schip is nog steeds een klein varend dorp, waar ondanks dat de operaties stil liggen, het overige werk niet ineens stil ligt. Het is wel een beetje dubbel om ons in Nederland te laten maar hij kijkt er zeker ook naar uit!

Werken in Nederland

Vanaf het moment dat de kinderen naar school zijn gegaan in het dorp waar we wonen, werk ik (Irma) voor Mercy Ships Holland.

Praktisch houdt het in dat ik meeschrijf aan een gids voor nieuwe families, onderzoek en schrijf ik plannen voor het aantrekken van nieuwe vrijwilligers, en het post-corona tijdperk en participeer in de online introductie avonden. We bereiden onze vrijwilligers zo goed mogelijk voor op een vertrek naar het schip. Wat is er sterker dan een persoonlijke ontmoeting? Juist! Alle tijd om nu na te denken hoe we dat willen vormgeven en de voorbereidingen daarvoor te treffen.

Contactpersoon nieuwe families

Potentiële vrijwilligers die hun familie het liefst mee willen nemen aan boord, zitten vol vragen. Dus hebben we al een aantal keer een echtpaar op bezoek gehad waar we uitvoering mee konden spreken. Heel erg fijn, zulk persoonlijk contact. Gertjan doet dan ook gezellig mee en deelt vanuit zijn (werk)ervaring. Als doener, geniet ik van de concrete taken. Het werk is superleuk en het motiveert me enorm.

Gaven en giften

Hoewel we langer dan gedacht in Nederland zijn, hebben we ons onveranderd ingezet voor de missie van Mercy Ships. We zijn al die tijd als vrijwilliger blijven werken. Waar jij ooit hebt besloten om het werk en leven aan boord mogelijk te maken en bijdroeg aan de missie ‘hoop en heling brengen door middel van educatie en gratis chirurgische ingrepen’ is er in dat opzicht niet veel veranderd. Steun je ons financieel gedurende deze tijd? Dan doe je precies hetzelfde en ben je onderdeel van dat verhaal en daarvoor danken we je heel hartelijk!

Rest me dit nog te schrijven

Er zijn vast nog veel mensen, van jong professionals tot oude rotten in het vak, die nog geen weet hebben van het geweldige werk wat we doen.

Wist je dat 150 verschillende posities aan boord zijn waarvan er maar 50% medische functies zijn? Dus wat je skills ook zijn, aan boord is er een taak voor jou! Meld je aan voor een online introductieavond om te onderzoeken welke. Zou leuk zijn als we elkaar daar zien!


Also published on Medium.