Patiëntenselectie

Hoe verloopt de patiënten selectie?

Ik zal een een overzicht schetsen hoe Mercy ships te werk gaat in het zoeken naar patiënten.

Voordat het schip aan wal komt is er al 2 jaar diplomatiek contact geweest met het land en zijn er overeenkomsten getekend. Hierin staat waar de regering in zal voorzien en wat Mercy ships kan bieden.

Hoe het programma vorm krijgt is een samenhang tussen de nood in een land (bijv. hoeveel fistula patiënten denken we te kunnen vinden) en hoe is de capaciteit aan boord (hoeveel kunnen we er behandelen in de tijd dat we hier zijn). Dat laatste hangt onder meer samen met hoe lang een specialistisch chirurg aan boord is en met hoe lang het bijvoorbeeld duurt voordat een patient uitbehandeld is en het aantal bedden wat we hebben.

Vervolgens gaat er 4 maanden voordat het schip komt een voorbereidingsteam in het land leven en werken om alle afspraken uit te werken en de media op te starten voor onze komst.

Via radio, televisie, internet, sms berichten, posters en andere hulporganisaties worden mensen door heel het land bericht over de komst van Mercy Ships. Er wordt verteld en in foto’s zichtbaar gemaakt met welke condities patiënten kunnen komen naar een selectie die bij hen ‘in de buurt’ is. Ik zet dat tussen haakjes want in de buurt kan ook betekenen dat mensen dagen moeten reizen om er te kunnen komen.

Het is een grote uitdaging om te zorgen dat mensen alleen naar een patiënten selectie gaan met de condities de we kunnen behandelen. We zien nogal eens dat patiënten met kwalen naar onze screening locaties toereizen waar ze niet voor behandeld kunnen worden. Het schrijnende is niet alleen dat we ze niet kunnen helpen maar dat ze ook in de financiële problemen zijn geraakt door geld aan deze reis te hebben uitgegeven.

Zo’n selectiedag noemen we een screening en wordt lang van te voren voorbereid samen met de lokale gemeenschap. Op de dag zelf doet een klein team de voorselectie. Door de vele ervaring, is het vaak in een kort moment al duidelijk of er een mogelijkheid is. De daaropvolgende dag(en) volgt een tweede onderzoek voor patiënten die door de eerste selectie heen zijn. Er wordt gekeken naar hoe gezond iemand is los van de klacht waarvoor ze komen en of er nog andere ziekten zijn die een operatie in de weg kunnen staan.

Met de mensen die overblijven worden afspraken gemaakt over gratis transport naar het schip. Er worden voedingsadviezen gegeven en soms al voedingspreparaten of medicatie om de patiënt in een betere conditie te krijgen. Als ze eenmaal bij het schip zijn aangekomen op het juiste tijdstip, volgen opnieuw bloed-, en andere onderzoeken en worden eventuele scans gedaan. Is alles positief dan zal de chirurg bekijken hoe haalbaar de operatie is en dan pas volgt een definitieve afspraak voor een operatie.

Een onzeker proces vol hoop maar ook vaak gepaard met angst en veel onzekerheid. Als iemand uit zijn dorp vertrekt is het dus zelden duidelijk wanneer deze persoon weer terugkeert.


Originally published at vijfaanboord.nl on March 3, 2019.


Also published on Medium.